Touch me!!!!??

3 April 2012

Ubat keputihan..

Assalamualaikum,

Kita perempuan nie kadang-kadang ada ketika terganggu kan dengan masalah keputihan. :( Tapi sejak dari dulu my mom selalu pesan, kalau ada keputihan ingat sirih. So dah jadi rutin kalau dah start ada masalah tu akan cari daun sirih.

Banyak khasiat kat daun nie kan ;) Selain dari dimakan. Arwah atok saya adalah pengemar makan sirih nie. ;)



Kita citer kandungan dalam sirih ni dulu ek ;)

Kandungan kimia yang terdapat dalam sirih diantaranya adalah Flavonoid, Polivenol,alkoloid, tanin, minyak astsiri, saponin, hidroksikaficol, kavicol,kavibetol, allylprokatekol, karvokrol, eugenol, P-cymene, cineole, coryofelen, kadimen, ekstragol, terpenana, dan fenil propoda.

Adeh...memang tak paham babe dengan semua tu kikiki tapi yang penting kita nak tahu khasiat dia kan ;p

Dia dapat mengurangkan kadar gula dalam darah, ada ujian dilakukan ke atas tikus putih. Masyaallah ai kalau sebut jek binatang tu terus meremang bulu roma :( So macam biasa binatang tu okay le kan kalau dah dibuat ujikaji :(

Dia juga boleh menyembuhkan masalah keputihan. Normally my mom ajar rebus daun sirih tu then buat cebuk. Ada ketika saya buat err macam bertungku tu. Eh bertungku ke..entah tak tau apa ke nama dia tapi ala-ala spa le kan. Tapi spa tuk part "tutttt" kikiki. Selalunya saya akan selubung semua badan dan letak satu mangkuk air sirih yang still panas kata bawah tu hehehehe. Then saya mencangkung atau duduk atas kerusi kecik. Bawahnya letak le air rebusan tu ;) Tak taule korang leh imagine ke tak hahahaha..

Tuk orang muda-muda nie mungkin tak tau so ni le akak nak bagitau ek. Bagusnya jadikan sirih nie teman karib ;) Hehehhehe sah memang dah tua ko ek sisdee ;p

Eh banyak lagi le khasiat daun sirih nie rupanya. Saya terjumpa kat sini . Jadi rajinkan diri baca ek. Saya nak angkat kain di jemuran..

"Ani..angkat kain jemuran, hujan dah turunnnnnn!!!"

Err sape ani tu :P :O

7 comments:

Daddy Ziyyad said...

tak sangka sampai ke masalah keputihan pun org dulu guna sirih..hehehhee...

boleh lah try petua2 ni..

ainnoraini said...

mmg pun daun sirih ni baguskann..byk khasiatnya..

rasp said...

ooooo bertangas ek sis...
byk ye khasiat sirih nie...
thx for sharing...

Huda said...

teringat kat arwah atuk pe'ah, suka sireh..mana nak cari sireh? umah uteh ada eh?

sisdee said...

DZ : org2 tua kan byk petua ;)



ain : kan.. ;)



rasp : yup!! tadi tgh suap my kids mkn baru teringat bertangas kikiki




huda : tak de tapi kat umah kak N ada..hehehehe

Prettywrite said...

ani tu yang comel2 dalam citer p.ramlee tu ker?hahha..tak pernah amal sireh ni..kawan yana ada sorang sejak sekolah lagi dia suka amalkan sireh ni..selalu gelak2 dengan dia cantikla tut kau nnti..hahaha..rupanya banyak khasiat dia eyh..kita ni malas nak buat yang tradisi nih..kalau boleh nak ready use jer dah..heee..bughok prangai..

sisdee said...

Prettywrite : hehehehe ani tu le mana lagi..takkan i ada maid lak hahahaha...

dari anak dara my mom dah turunkan so ikut jek..tapi part makan blum lagi hahahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails